Româna, limba Vechii Europe

În textul ei englez, Romanian, the first language of Europe, conţine în plus, un tabel de peste 1000 de cuvinte româneşti, scrise în sanscrită şi 300 de nume de localităţi româneşti, cu înţeles în greaca doriană.

Limba românilor este ancestrală şi începe cu sunetele din natură, ce alcătuiesc un fond de peste 350 de cuvinte primare, din care derivă alte 1500 înţelese numai de către ei, precum, târr, poc, hurduc, a târâi, a pocni, a hurduca.

Româna Onomatopeică, precede epoca neolitică şi stă la originea sistemului european de comunicare sonoră, axat pe limbajul morfemelor româneşti.

Chiar şi începuturile civilizaţiei umane au implicat un limbaj adecvat.

După „Civilizaţiile Europei vechi”, Ed.Meridiane, Buc., 1978, de Guido A.Mansuelli, un autor francez, pe timpul ultimei glaciaţiuni, Wűrm, nu se cunosc decât două centre de locuire umană, unul în vest, în aria Pirineilor (plus Grimaldi) şi altul în est, în aria Carpaţilor.

Splendidele civilizaţii vestice din Pirinei, ca şi cea din Grimaldi(vestul Italiei), au dispărut, fără urme, acum aproximativ 11.000 de ani.
Această zonă a fost repopulată dinspre gurile Dunării abia 4-5 mii de ani mai târziu, astfel că apare logic ca şi limba din Carpaţi să fi urmat aceeaşi cale.

Nu a existat nimeni altcineva, în spaţiul Dunării de Jos, decât neamul românesc, până acum 3900 de ani, când se spune că au „venit” grecii, astfel că e firesc ca „româna primară” să fie prima limbă a Europei.

Bazinul Dunării de Jos este locul primului neolitic european, care nu poate fi conceput fără o limbă conţinând toţi termenii definind cuceririle experienţei umane ale epocii.

Aici este sediul primului popor de agricultori din Europa, care nu a abandonat niciodată România, păstrând, de aproximativ 10.000 de ani, „o limbă unitară”, pe un teritoriu vast, ramificată până în Pirinei, prin cei care au emigrat, încă din preistorie, pe căile urmate de această civilizaţie, ce se ştie că a plecat de la est spre vest şi nu invers.

Onomatopeia „genuină”, păstrată numai în limba rumână, este cea care a condus la un sistem de comunicare numit limbajul morfemelor stem, un tipar specific al cuvintelor româneşti, indiferent de etimoanele presupuse.

Morfemele stem româneşti compun sonor noţiunile europene.
Fiecare cuvânt românesc, prin aglutinarea de morfeme stem, cuprinde o descriere metaforică a noţiunii, copiată de străini, cu mici deformări sonore.

Cuvintele româneşti sunt scrise în diverse variante ale sanscritei, cu aproximativ 1000 de ani înainte de a fi scrisă greaca sau latina, pentru că atât iranienii sciţi, cât şi hinduşii vedici, sunt plecaţi din „România”.

La rândul lor, atât grecii, cât şi romanii, au plecat tot dintre „români”, pentru că „România” este un mare centru de antropogeneză europeană, după glaciaţiunea Wűrm.
Româna dă impresia unei limbi „de strânsură”, pentru că, lexemele ei se găsesc, mai mult sau mai puţin stâlcite, în toate limbile europene, dând această falsă percepţie, dar compunerea metaforică a lor se menţine doar în dulcele grai românesc, care a precedat sanscrita.

Un exemplu extrem de ilustrativ este NOAPTE.
O simplă schimbare a lui P în C duce, de la NOAPTE, la sanscritul „NOACTA”, din care derivă NACT, în germană, NOX, NOCTIS în latină, NOCI în rusă, NAIT în engleză, NUI în franceză, nişte copii sonore, în care nu se mai poate deduce nici un fel de explicaţie, pentru noţiunea de noapte, ce metaforic poate fi „o NOUĂ ru-PTU-ră” a unei zile (NOA-PTE).

NOA şi PTE sunt morfeme cu înţeles, morfeme stem, rădăcini de cuvânt: NOA derivând din cuvântul NOU şi PTE din cuvântul RUPTURĂ.

NOU este NAI, în germană, NUOVO, în latină, NOVAIA, în rusă, „NIU” în engleză, „NUVEL”, în franceză.

Ni se spune că NOU am învăţat de la Impăratul Traian, dar ruşii de unde au învaţat NOVAIA (nou)?

NOU este acreditat ca etimon latin.
El face parte din limbajul colocvial şi nu avea cum să ajungă la ruşi, fără un contact direct cu romanii, de cel putin 165 de ani, ca la noi, aspect ce lipseşte din istorie.

Ei sunt amplasaţi pe fostele teritorii Daco-Getice, recunoscute , ca atare, de către istorici, iar Daco-Geţii sunt strămoşi oficiali ai românilor.

Ru-PTU-ră e RUPTURE, în franceză, RUMPERE, în latină (a deschide, cu efort, drum de trecere), RUHNUTI, în rusă, BROKEN, în engleză şi germană.
A RUPE este un cuvânt din limbajul colocvial românesc şi nu a fost importat din Franţa, de către paşoptiştii români, pentru a compune cuvântul NOA-PTE.

În română există morfemul stem N* = „înnoire” = NA-şte-re, în-NOI-re, NOU.

În română există morfemul stem PT* = apropiere – înepărtare = pie-PTĂ-na-re, ru-PTU-ră, a se în-dre-PTA.

Cum de nu am învăţat de la romanii împăratului Traian cuvinte prin care se descriu aspecte specifice civilizatiei Romei de atunci, precum SUTĂ, CĂRĂMIDĂ, ZID, CLĂDIRE, POD, DRUM, MĂSLINE , fără etimon latin şi am învăţat APĂ, AER, SOARE, cu etimon latin, pentru elemente ale naturi, pe care nu le-au adus ostaşii lui, spre deosebire de LEGIUNI, COHORTE cu CENTURIONI, CASTRE, URBE, MUNICIPIUM, VICUS, făcute de ei, dar absente în româna colocvială.
Aspectul contravine unei logici elementare.
LATINA ROMÂNILOR ESTE MAI VECHE DECÂT ROMA ÎNSĂŞI.

Românescul SUTĂ este atestat în sanscrită cu 1000 de ani înainte de latinul CENTUM, ca şi românescul SOARE, înainte de latinescul SOLE.
Schimbarea lui P în C duce nu numai de la românescul NOAPTE la indo-europeanul „primar” „NACTA”, dar şi de la românescul APA la latinescul „ACUA”, de la PATRU la CETÂRE rusesc ori „CATRO” latin.

Românii nu ştiu că prima agricultură europeană, prima ceramică (după glaciaţiunea Wűrm), prima ceramică pictată, prima reţea de apă şi canalizare, primele oraşe sistematizate şi prima scriere, au apărut în „România”.

Ei nu ştiu nimica despre strămoşii lor Masa-Geţi ori Sciţi şi nici că strămoşii lor Iler-Geţi, Indi-Geţi şi Apii, au existat în Spania, înainte ca Romanii să fi pus vreodată piciorul în Peninsula Iberică.

Român este acela care işi are originea în România şi vorbeşte româna, ca limbă maternă, indiferent sub ce nume este cunoscut.

Plecând de la „amănunte” de genul acestora, împreună cu studiul lexical a peste patru mii de cuvinte primare din fondul colocvial românesc, comparate cu peste 10 limbi de circulatie curentă, se poate înţelege de ce Româna a fost prima limbă a Europei Vechi, adică, Romanian,the first language of Europe.

ROMÂNA, LIMBA VECHII EUROPE, ne arată că românii şi-au construit singuri cuvintele, după un sistem propriu extrem de ingenios.

Preţ: 18 Roni fără TVA

F 13×20, p.176, ISBN 973-87665-2-4, categoria arheologie lingvistică.

Această carte o puteţi comanda pe adresa de e-mail Hangeonos@gmail.com sau la numerele de telefon 021/6855406 şi 0722/317501

Deasemenea, ea se poate cumpăra şi din librăriile virtuale; acestea sunt adresele celor mai importante:

Editura Miracol

Librăria virtuală Mihai Eminescu

Librăria virtuală Devadata

Libărie.net

Publicitate

29 de răspunsuri la Româna, limba Vechii Europe

 1. Iovan Valeriu zice:

  Book se scrie, buc se citește și înseamnă carte. Nici-un cuvânt englezesc referitor la scris/citit/învățat nu mai folosește morfemul buc. Dar în românește avem buche pentru literă, a buchisi (din Ion Creangă are sensul de a învăța cu greutate și nu sensul din dex), bucoavnă (carte și nu doar carte în chirilică) și altele… Dar, mai interesant, există foarte multe localități care conțin „buc” și care sunt sau au fost focare de spiritualitate: Bucovina, Bucovăț (buc-văț = învăț bucoavnă), Bucegi, Bucov, București (buc-ur = urbe de învățat; legenda cu ciobanul Bucur este o legendă falsă și jignitoare, asemenea descălecărilor: la 1500 oieritul în zonă era imposibil din cauză numeroaselor lacuri, pâraie și izvoare care transformaseră solul în mlaștini periculoase. Teritoriul, apărat de mlaștini și ceață era o locație optimă pentru secte și școli, ferite astfel de atacatori creștini, a rezistat astfel până prin 1700 când au început tăieri masive de păduri și asanarea apelor în fântâni și canale. Bucureștiul este un sit strămoșesc vechi, cunoscut de făuritorii unirii, astfel moldovenii nu ar fi renunțat la Ieși, care era mult superior Bucureștiului în mai toate privințele. Țara Românească este primul focar de românism, de aceea moldovenii au acceptat atât de ușor numele de Principatele Române.) Să revin. Buche este cuvânt românesc originar, nu slav, englezii neavând contact cu slavii până prin secolul 15, și la ei cuvântul este pomenit din „fragedă pruncie”… Existențe cuvântului Book în engleză este un argument puternic în favoarea celor care au afirmat influența dacică (românească) în Albion.
  Ceea ce am scris mai sus este un argument al dorinței mele de a cumpăra cărțile domnului Cueșdean. Dacă binevoiți, trimiteți un răvaș la vanleriu@gmail.com în care să descrieți modalitatea de primire a cărților. Mulțumesc.

 2. Constantin Cristin zice:

  Prislop ( teren inalt in forma de saua de cal)= English ,slope’

 3. Pingback: Istoria adevarata a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa. Românii sunt DACI, nu romani. Dacia e România si România e Dacia | ROMÂNIA în imagini de ieri şi azi

 4. Asan mursel zice:

  Multumim pentru documentatia amanuntita!

 5. Pingback: Istoria adevarată a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa. - Comunitatea Romanilor

 6. Pingback: Sanscrita și româna -voci-voci

 7. Costache zice:

  Citiți cu atenție textul și faceți corecturi, căci există unele greșeli, care vă scad grav prestanța și credibilitatea informației.
  Altfel, numai de bine! 🙂

 8. Pingback: Istoria adevarată a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa.

 9. Pingback: Dacii au populat Europa si au ajuns pana in China. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste. Românii sunt DACI, nu romani | Mărturisim.ro

 10. Pingback: Dacii au populat Europa si au ajuns pana in China. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste. Românii sunt DACI, nu romani | Ortodox in Tara Fagarasului

 11. Pingback: Istoria adevarata a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa. | Vortexul Dacic

 12. Pingback: Dacii primii oameni din Europa,Dacia e România | NewsInfo1000

 13. Pingback: Dacii au ajuns pana in China. Comunitatea Punjabi din India vorbeste romaneste. Romanii sunt DACI, nu romani. Dacii au populat Europa | We Are The Impaler - Noi Suntem Țepeș-ul

 14. Mike zice:

  We can advance three theories:
  1. The leaders of the Slavs from 6th to 9th cent. AD assimilated or
  incorporated Slavic words since they needed to communicate with the Slavs.
  Here we have a complex picture since the leaders (VulgarRomans) spoke
  different dialects of Latin and a majority of them were at least bilingual
  (speaking a combination of Greek, Vulgar Greek,Latin,Vulgar Latin, Germanic,
  Traco-Illirian). In this circumstances we can say that a new language is
  born, composed of: A).The Vulgar Latin to which was added Slavic + Germanic
  + others (Language spoken by the Rulers).
  B). The Slavic to which was added Latin + German + others (Language of the
  ruled)
  Here we observe two borrowings, one from Slavic to Latin and one from Latin
  to Slavic.
  To me this is the most plausible theory. The Pope knew that the Rulers of
  the Slavs were Romans and their language is Vulgar Latin, which was called
  Slavonic.
  Only in this circumstances the Pope and other Church officials would accept
  the translation of the Byble in the so called Slavonic language. Only the
  Rulers could
  leave this Latin component in Slavonic language.
  2. The Roman Leaders of the Slavs learned the language of the Slavs. Some
  Latin components remained in this language.
  3. The Leaders of the Slavs were Slavs so, the language is pure Slavonic.
  Some Latin words were borrowed from Romans, South of Danube.
  Old Slavonic:
  Old Slavonic Latin
  English
  mysi mus
  mouse
  skorpii scorpio
  scorpion
  junici iuvenis
  calf
  juni iuvenis
  young
  turi taurus
  bull
  kitovi cetos
  wale’s
  vliki lusus,lupa
  walf
  voli (u) / boliu bos,bovus,bovis ox
  golobi columba
  dove
  pliti pellis
  flash,skin
  pre-meriti mare
  weigh
  pira papyrus
  script,knapsack
  plameni flamma
  flame
  praprodi purpura
  purple
  palata palatium
  palace
  po-morie mare
  littoral
  pogrebanie /po-grevanie gravis tomb
  porfura purpura
  purple
  xoboti cauda
  tail
  kliriki clericus
  cleric
  kristijani Christianus
  Christian
  dijakoni Greek = diachon
  deacon
  evangelisti Greek = eyaggelichos
  evangelist
  igemoni Greek = egemonia
  governer,hegemon
  cesarica cesar
  queen
  deseti decem
  ten
  sesti sex,seni
  six
  peti Greek = pente
  five
  privi primus
  first
  poli Greek = pollaplos (multiple)
  half,sex
  polima
  in two
  trie tres
  three
  sito cento
  hundred
  vicera heri
  yesterday
  nosti nocte,noctu
  night
  dini dies,die
  day
  dijavoli diabolus
  devil
  zima hiems
  winter
  meseci mensis
  moon,month
  po-lunosti luna (moon)
  midnight
  litra libra
  pound
  banja balineum,balneae
  bath
  avva avus (grandfather)
  father
  aeri aer
  air,athmosphere
  algui aloe
  aloe
  angeli angelus
  angel
  ankura ancora
  anchor
  kleti cella Greek = chelli
  cell,chamber
  koreni cor (heart)
  root
  lineni linum
  of linen
  lexa lectus (bed)
  garden,plat;bed
  krini Greek = chrinos
  lily
  kristi From ‘cristiani’
  cross,Christ
  syri Greek = tyri
  cheese
  sedaliste sedes
  seat,stool
  seme semen
  seed
  seno Greek = sanos
  hay,grass
  usta os,oris,ostium
  mouth
  soli sal,sale
  salt
  stavri Greek = stayros
  cross
  staniu Greek = steno
  camp
  stlipi Greek = stele
  column,tower,fortress
  visi vicus
  village
  gnezdo / g-nezdo nidus
  nest
  grobi gravis
  grave,ditch
  ovica ovice
  sheep
  olei oleo
  oil
  arati arare
  plow
  organi organum
  musical instrument
  ociti acetum
  vinegar
  vecerinoe vesper
  vespers
  vinari vinarius
  vintner
  vino vinum
  wine,grapevine
  vlina / v-lina lana
  wool
  vrata porta
  gate
  kandilo candela
  candle,lamp
  k^edri cedrus
  cedar
  doma dom
  at home
  legeoni legio
  legion
  zjupeli sulfuratus
  sulphur
  zrino [ z = g ] granum
  grain
  ikona Greek = eichona
  picture
  meta ment(h)a
  mint
  mleko / m-leko lac,lacte
  milk
  monastyry monasterium
  monastery
  more mare
  sea
  mosti mortus
  corps,relics
  slinice /sli-nice sol
  sun
  snegi nix,nives,ningit
  snow
  cedo haedus
  child
  juni iuvenis
  young
  pocina / p-ocina oceanus
  sea,ocean
  raspasoti / ras- pasoti pastio
  pasture,feed
  psalmi
  psalm
  kapi caput (head)
  image
  vistrobiti / vis-trobiti tuba
  trumpet
  strana / s-trana tara
  region,area,side
  stranini extraneus
  foreign
  osili assinus,osina
  ass
  vepri verres
  boar
  voliu / boliu bos
  ox
  kamili camelus
  camel
  agnici agnus
  lamb
  aspida aspis
  asp,viper
  koni / coli cabalus
  horse
  eleni Greek = elaphi
  stag,deer
  exidna Greek = ochia,echidna
  viper
  zaba rana
  frog
  misa masa
  mass
  mati mater
  mother
  materini
  mother’s
  mediu mel
  honey
  igo iugum
  yoke
  sandalii sandalium
  sandal
  sekyra secure (to cut)
  ax
  selo sello ( a seat,chear)
  field,village,settlment
  xramina caminus (fire place)
  house
  stiti scuto
  shield
  ceta centum (hundred)
  dinar,small coin
  xitoni Greek = chiton
  tunic,chiton
  treva / treba herba
  grass
  troba tuba
  trumpet
  tumbpani tympanum
  drum,timbrel
  tetika Greek = theia
  aunt
  avori / abori arbor
  plane-tree
  aggel angelus
  angel
  oko,oci oculus
  eye
  nozdri naris,nasus
  nostrils
  videti videre
  see
  gritani guttur
  throat
  kosti costa (rib)
  bone
  kotili cortina
  kettle
  loky lacus,lacuna
  pond,cistern
  lopata / lo- pata pala
  shovel
  luna luna
  moon
  krivi cruor
  blood
  brada barba
  beard
  mysi mus
  mouse
  rebro vertebra
  rib
  kustodija custodia
  guard
  ierei Greek = iereys
  priest
  ucitel^i citatio (cite)
  teacher
  pastuxi pastor
  shepheard
  secica secare (to cut)
  butcher
  tektoni tector (plasterer)
  carpenter
  umoriti / u- mori- ti mortuus (dead)
  kill
  usta os,oris,ostium
  mouth
  And so on.

 15. hangeonos zice:

  Stimate domnule Alexandru, preţul cărţ’ilor este în jur de 20 de roni fiecare. Daţi-ne o adresă şi vi le trimitem prin poştă cu factura respectivă cu tot. Comanda poate fi şi de la bibloteca oraşului, dacă achită factura la livrare. Ţinem legătura. Cu respect.

 16. Alexandru zice:

  In perioada 10 – 12 august 2012 va avea loc la Deva, la Casa de Cultura, Conferinta Internationala : Cultura si civilizatia in spatiul carpato-danubiano-pontic. Aici, ca si in anii anteriori se vor prezenta: teme, teze, studii, etc. despre civilizatia traco-geto-daca.
  Aceasta carte aduce o contributie insemnata in acest domeniu – care nu place multora. Toti se cred „buricul pamantului” doar pentru ca evenimentele istorice le-au fost favorabile. Ei au luptat sa cucereasca, sa jefuiasca…nu ca sa-si apere pamantul stramosesc.
  As dori ca aceasta carte sa fie inclusa in programul conferintei si sa se faca o noua lansare aici la Deva, in inima Daciei.
  Felicitari autorului si tot respectul nostru!

 17. Belsim zice:

  Sustin cauza domnului Cuesdean. Cunosc pe propria-mi piele puterea limbii romane

 18. POCIUMB, a CURMA, a FĂRMA, CIUF, cuvinte exclusiv româneşti duse de rumânii geţi în INDIA.
  Dovezi incontestabile că româna nu se trage nici de la Roma şi nici de la Moscova.
  http://aleximreh.wordpress.com/2011/05/26/restart-of-europe-after-last-ice-age/

  Ruşii şi americanii pricep că românii sunt urmaşii direcţi ai primei civilizaţii europene,
  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffolkemord.wordpress.com%2Findoeuropeerne%2F&h=2b24d dar noi nu vrem să pricepem, chiar dacă ne-o spun clar Igor M. D’iakonov şi Dienekes Ponticos în 2009;
  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fdienekes.110mb.com%2Farticles%2Fieorigins%2F&h=2b24d
  Să nu ne mai lăsăm înjosiţi de proşti şi de răuvoitori.
  Se cuvine a remarca la români deosebitul conservatorism simbolistic şi lingvistic, evident în păstrarea unor obiceiuri, evident în păstrarea decimilenară a unor simboluri grafice şi în păstrarea unor simboluri sonore (morfeme stem) în cuvinte regăsite după peste 2500 de ani, vorbite azi în India, precum şi în păstrarea numelor antice de râuri şi localităţi ori locuri şi a sunetelor din natură în vorbire, onomatopeele, din care se compun mii de cuvinte româneşti, înţelese doar de ei, în opoziţie cu teza romanizării tuturor dacilor, după 165 de ani de ocupaţie parţială a Daciei.
  Legiunile din Dacia nu erau cu ”etnici” romani, ci cu mercenari.Opriţi Academia Română să ne mai facă de râs limba şi să ne înveţe copiii că ei sunt străini în România, că ei sunt veniţi aici de la Roma.Dexul nu este făcut numai de etnici români ci şi de străini deghizaţi sub nume româneşti care s-au străduit din răsputeri să ne păcălească, spunând că am fi de la Roma, de la Moscova, de la Istanbul şi chiar de la Atena, de oriunnde, numai sub nicio formă din Bazinul Dunării de Jos nu.
  Pociumb, a curma, a fărma, ciuf, nu există în alte limbi decât în română şi nu puteau ajunge în Punjabul Indiei şi Pakistanului dacă ele nu ar fi fost aduse acolo de către rumânii antici de acum peste 2500 de ani.
  “Româna” în copie vorbită azi în Punjabul din India şi Pachistan conţine 200 de cuvinte exclusiv româneşti, pe lângă cele 1800 de lexeme numai româneşti, dar transmise de ei şi celorlalţi “indo”-europeni, dovedind că rumânii geţi sunt cuceritorii europeni ai Indiei şi Pakistanului.
  Dacii erau geţi.Doar romanii i-au numit daci pe geţi.”Geţii erau cei mai bravi dintre tracii cei mai numeroşi după inzi”, după grecul Herodot.Geţii erau cei care sunt născuţi în Bazinul Dunării de jos, stăpânii celei mai vechi culturi din Europa, Civilizaţia Danubiană, a fluviului ce constituie axul continentului nostru.Din faptul că ei sunt cei mai vechi decurge şi constatarea că româna a dat cuvinte tuturor celorlalte limbi europene, contrar părerii ne fondate că ea ar fi primit toate cuvintele de la alţii.Vorbele lui Herodot au fost răstălmăcite.Tracii erau unii dintre geţi şi nu geţii unii dintre traci.Geţii au ajuns atât la Gibraltar ca Iler- geţi, Indi-geţi, cât şi în India ca Mass-geţi (massageţi), geţii maximi, Geţii cei Mari (în limba pahalavi a perşilor cf. Wikipedia şi în limba latină, în care MAS=MARE, de unde şi masiv), vobind româneşte atât pe parcursul până în Spania, cât şi pe cel până în India.
  Rumânii geţi, cuceritorii antici ai Indiei, au lăsat aici peste 200 cuvinte exclusiv româneşti şi 1800 lexeme româneşti comune cu alţi indo-europeni, în realitate toţi descendenţi ai lor, după ultima glaciaţiune.
  Dovezile palpabile nu pot fi negate.
  Am prezentat 400 de cuvinte româneşti atribuite fraudulos până acuma ”slavilor” sud dunăreni şi ”indo”-europenilor în general, deşi în Punjabi din India şi Pakistan, nu există alte cuvinte indo-europene decât cele din limba română şi nu din alte graiuri contemporane.
  Cele 200 de cuvinte ce urmează nu mai au cum să fie atribuite indo-europenilor pentru că ele nu există decât în limba română.
  În facebook, notiţe la profil, redau zilnic câte 5 cuvinte extrase din anexa 5, a cărţii mele “Senzaţional, suntem români de peste 2500 de ani şi nu ne tragem de la Roma”.Nicio altă sursă nu dă 2000 de lexeme atât de apropiate de limba română contemporană ca acestea, deşi există scrise mii de cuvinte despre daci, traci şi iliri.
  Daţi click pe linkul http://ijunoon.net/punjabi_dic/
  introduceţi în dicţionarul Punjabi to English, scris pe coloana din stânga, cuvintele punjabi, chhimbh, chirna, pharna, chaff, pentru a obţine toate sensurile româneşti contemporane.
  Găsiţi cartea la 0722.317.501şi la
  https://solif.wordpress.com/oferta-de-carte/
  CUVINTE EXCLUSIV ROMÂNEŞTI, ÎN LIMBA GEŢILOR ajunşi în INDIA şi PAKISTAN. Anexa nr.5
  Cuvânt românesc getic englez punjabi
  216.-poCIUMB CIMB splinter chhimbh
  217.-CURMA CIRNA a.CURMUE split chirna
  218.-FĂRMA FARNA a.THERRIME split pharna
  219.-CIUF CIAF stack chaff
  –bÂTĂ sOTA staff sota
  –PATĂ PATcari taint;stain phutkari
  220.-stuPUŞ PUŞA stopper bujja
  POCIÚMB, pociumbi, s. m. (Înv. și pop.) 1. Fiecare dintre parii lungi care servesc la susținerea sau la fixarea unui gard, a unui perete, a unor plante etc.; țăruș, stâlp. ♦ Spec. Lemnul în jurul căruia se rotește vârtelnița. 2. (Înv. și reg.) Trunchi de copac rămas în pământ după tăiere; butuc. – Et. nec.
  CURMÁ, curm, vb. I. I. 1. Tranz. (Despre sfori, frânghii, legături) A strânge tare, a pătrunde în carne; a strangula. 2. Tranz. A tăia un lemn de-a curmezișul. ♦ Tranz. și refl. A (se) frânge, a (se) rupe. 3. Refl. (Despre oameni) A se apleca de mijloc. II. Fig. 1. Tranz. și refl. A (se) întrerupe brusc; a (se) termina. ♦ A(-și) pune capăt vieții, zilelor; a (se) omorî. 2. Tranz. A încheia sau a întrerupe o conversație. – Cf. alb. kurmue.
  FĂRÂMÁ, fărấm, vb. I. Tranz. și refl. (Pop.) A (se) sfărâma, a (se) sparge, a (se) zdrobi, a (se) frânge. ◊ Expr. (Tranz.) A-și fărâma capul = a se chinui să rezolve o problemă dificilă, a-și bate capul. ♦ A (se) distruge, a (se) nimici. [Var.: fărmá vb. I] – Din FĂRẤMĂ, fărâme, s. f. Bucată mică rămasă din ceva (după ce s-a sfărâmat, s-a spart, s-a rupt etc.); fiecare dintre bucățelele în care s-a împărțit un obiect (în urma sfărâmării, spargerii, ruperii). ◊ Expr. A (se) face (mici sau mii și) fărâme = a (se) sfărâma. – Cf. alb. thërrime.
  CIUF, (1) ciufuri, s. n., (2, 3) ciufi, s. m. 1. S. n. Smoc de păr zbârlit (căzut pe frunte). 2. S. m. Nume dat în glumă oamenilor, mai rar animalelor, cu părul ciufulit sau, p. ext., cu aspect neîngrijit. 3. S. m. Numele mai multor păsări răpitoare de noapte din familia bufnițelor, cu două smocuri de pene deasupra ochilor; ciuhurez. – Et. nec. SMOC s. v. buchet, ghioc, grămadă, legătură, maldăr, mănunchi, teanc, vraf.
  STUPÚȘ, stupușuri, s. n. 1. (Reg.) Dop, astupuș. 2. Boț, cocoloș (de mămăligă). – Din ASTUPÁ, astúp, vb. I. Tranz. A închide, a acoperi, a înfunda o gaură, o deschizătură etc., a face să nu se mai vadă (acoperind). ◊ Expr. (Fam.) A astupa găuri = a reuși să realizeze unele lucruri strict necesare; a plăti (din) datorii. A-și astupa urechile = a nu voi să audă, să cunoască ceva. A-i astupa cuiva ochii = a nu lăsa pe cineva să vadă realitatea. ♦ A face să nu se mai audă ceva. ♦ A șterge, a face să dispară o urmă. – Din lat. *asstuppare.

 19. Andras Toth zice:

  Aceste cărţi de falsificare a istoriei din punct de vedere al ignoranţei şi prostie :
  Domnul Dr L.I. Cuesdean nu au dreptate : limba vechii Europa = LIMBA MAGHIARA
  Dr Cuesdean este un om maghiar romanizat, numele lui este în limba maghiară = Kövesdán
  Dr. Cuesdean nu cunoaşte scrierea gravată maghiară-secuiescă-scitică-hunică.
  Noi, maghiarii, secuii (şi popoarele turcice) sunt succesorii de sumeriene
  „Noi nu suntem urmasii Romei” – este corect , poporul roman = popor ALBANEZ romanizat
  Dacă autorul nu ar fi motivate de ură maghiari atât de mult, el a ajuns să cunoască mai multe despre istorie reală.
  Salut, albanezii romanizaţi
  visitor din Ungaria

  Stimate domn Andraş, păcat că nu judecă fiecare cu capul lui şi se lasă păcălit de politicieni.
  Unde vezi dumneata ură în ceea ce scriu eu şi ce legătură vezi domnia ta între Valea Cuejdiului din Moldova şi Kovejdiul matale unguresc ?
  Oare chiar trebuie confundată Europa cu Asia ?
  Oare secuii nu ştiu că limba maghiară este o limbă asiatică?
  Oare secuii chiar nu ştiu că ei nu sunt mongoli asiatici ?
  Secuii chiar nu ştiu că maghiara nu este limba lor, ci limba pe care şi-au însuşit-o ca să fie în slujba militară a maghiarilor ?
  Maghiară înseamnă doar cuvintele ugro-finice din limba ungară.
  Maghiara are doar 250 de cuvinte în limba ungară, restul vocabularului unguresc fiind românesc, latin, european.
  Oare secuii nu ştiu că nici măcar 1 % dintre ei nu au sânge maghiar, asiatic, mongol ?
  Oare secuii nu ştiu că ei locuiesc în Europa şi nu în Asia ?
  Oare secuii nu ştiu că maghiarii au venit din Asia în Europa ?

 20. .http://aleximreh.wordpress.com/2011/05/26/restart-of-europe-after-last-ice-age/

  Ruşii şi americanii pricep că românii sunt urmaşii direcţi ai primei civilizaţii europene,

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffolkemord.wordpress.com%2Findoeuropeerne%2F&h=2b24d dar noi nu vrem să pricepem, chiar dacă ne-o spun clar Igor M. D’iakonov şi Dienekes Ponticos în 2009;

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fdienekes.110mb.com%2Farticles%2Fieorigins%2F&h=2b24d

  Să nu ne mai lăsăm înjosiţi de proşti şi de răuvoitori.

 21. hangeonos zice:

  Domnule Urzică, informaţia ar fi de nepreţuit, dar sursa trebuie să fie credibilă, simpla asemănare cu ALUTUS, nu este suficientă, dacă nu a fost scrisă de antici.

 22. În primăvara asta am vrut să dau un răspuns exact unei alte persoane instruite şi documentate, din preajma Dr. Napoleon Săvescu, recunoscut dacolog, despre triburile dacice din teritoriul situat de o parte şi de alta a Olteniei de azi, dar nu am mai găsit cartea, bibliotecara m-a asigurat că este împrumutată şi mi-a dat în compensaţie cartea ”Istoria României în date”. Am răsfoit-o cu atenţie şi spre surprinderea mea nu am găsit nimic, deşi fiind o lucrare numai despre România, ar fi avut spaţiu pentru desfăşurarea unor capitole mici întâlnite în ”Istoria lumii în date.” Denumirea de ”lateni” a triburilor care vieţuiau în jurul anului 1000 î.en. de o parte şi de alta a Dunării (în zona Olteniei) şi-a schimbat fonetica în timp, ajungând la cuvântul ”olteni”. Ce urmează din asta am spus în precedentul comentariu. Mă voi întoarce la bibliotecă, poate dau de cartea pe care am citit-o cu mulţi ani în urmă (posibil prin anii ’85 – ’89) . Nu fac afirmaţii pe care nu le-am cules eu însumi.

 23. hangeonos zice:

  Domnule Gheorghe Urzică, nu vă cunosc şi trebuie să recunosc faptul că nu am auzit niciodată de un asemenea compendium ori de triburile de LATENI din Oltenia.Ceea ce este cât se poate de logic şi documentat este faptul că toate triburile italice au o origine de pe DUNĂREA DE MIJLOC, din punct de vedere arheolologic, p.35, A.Oţetea, Istoria Lumii în date.Deci limba romanilor a intrat în cizma italică din zona noastră şi deci nu a determinat ea apariţia limbii române, dovadă că geţii vorbeau latineşte, româneşte, inclusiv în Punjabi.

 24. Vă mulţumesc pentru invitaţia de a intra pe site-ul d-voastră. E minunat că descopăr articolele şi cărţile cu informaţii despre românitatea românilor. Încă de prin anii ’70 ştiam că ideea latinizării, din exterior, a Daciei, este depăşită. Înainte de ’89 descoperisem în compendiumul Îstoria lumii în date, că triburi din Oltenia de azi, numite ”lateni”, prin anii 1000-800 î.e.n. au migrat, trecând prin Grecia, Coasta Dalmaţiei, au intrat pe pământul Italiei de azi şi s-au stabilit în jurul lui 800 î.e.n. în mijlocul cismei italice şi au format cetatea Romei şi în jurul ei, noul popor, numit ”roman”. Ţinuturile de o parte şi de alta a Dunării (în zona Olteniei) se numeau Latenia, care de-a lungul timpului s-a transformat în Oltenia, iar locuitorii ei, olteni. Faceţi o comparaţie fizică şi caracteriologică între oltenii de astăzi şi locuitorii din centrul Italiei, din jurul Romei, veţi constata că sunt trei repere monumentale care îi aseamănă: chipul, caracterul şi limba. Latinitatea este dacică, soldaţii romani când au venit să o cucerească au rămas surprinşi că vorbeau aceeaşi limbă: latina arhaică. Voi reveni pentru lectură. Cu prietenie, Gheorghe Urzică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s