Articol în ziarul Libertatea: „În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română”!

Lucian Cueşdean: “Limba punjabi, din India, are 2.000 de cuvinte curat româneşti, iar multe altele seamănă foarte mult cu ale noastre. Asta pentru că ei sunt urmaşii unui trib getic, ca şi noi, deşi distanţa dintre români şi punjabi este de 4.500 de kilometri”.

Noi am învăţat la şcoală că daco-geţii ar fi fost o ramură a neamului tracic, care trăia exclusiv în Dacia, pe actualul teritoriu al României şi care vorbea o limbă diferită de latină. Imperiul Roman a cucerit Dacia, iar daco-geţii ar fi renunţat parţial la limba lor pentru a învăţa vorbirea cuceritorilor. Din combinaţia acestora ar fi apărut, în timp, româna. După 20 de ani de studiu, dr. Lucian Cueşdean a ajuns la concluzia că această teorie este falsă. Cueşdean spune că triburile getice, sub diferite nume, ocupau o arie geografică vastă, din Europa Centrală până în Asia, aproape de China şi de India. Actuala populaţie punjabi, din nordul Indiei, de pildă, este urmaşa unui trib de geţi localizaţi în Asia Centrală cu peste 2.500 de ani în urmă.

Aceşti urmaşi ai geţilor vorbesc o limbă asemănătoare cu româna. Dar multe din cuvintele punjabi comune cu româna sunt comune şi cu latina. Problema este că acum 2.500 de ani nu exista Imperiul Roman. Asta înseamnă că geţii vorbeau o limbă “latină” mult înainte de expansiunea romană.

Harta antică a Europei şi Asiei, pentru anul 500 î.Hr., a fost realizată de Thomas Lessman. Triburile tracice ocupă un spațiu imens, din Europa Centrală până aproape de China

Războinicii geţi au urmaşi în India

“Am pornit de la informaţiile legate de marele trib al masageţilor, atestat în centrul Asiei de către istoricii antici şi pomeniţi în Evagrius Scholasticus, scris în secolul VI d.Hr. şi tradus în formula Ecclesiastical History de către E. Walford în 1846, din care citez: «Actuala populaţie JAD din nordul Indiei este descendenta masageţilor.

În limba pahalavi, messagetae este tradus Marii Jats». Am plecat pe urmele acestei populaţii, Marii Jats. Chinezii îi numeau Yueci, adică Geţi, consemnând dominaţia lor în Punjabi. Deci, geţii au trăit cândva în Punjabi. De reţinut: neamurile geto-dacice vorbeau aceeaşi limbă, după cum spune geograful antic Strabon (60 î.Hr.-26 d.Hr.), adică de la Carpaţi până în centrul Asiei”, ne-a spus Lucian Cueşdean.

1. Așa arată iile românilor, urmaşii daco-geţilor

2. Așa arată iile punjabi, urmaşii masageţilor

Dacă geţii au stăpânit teritorii din Europa până în Asia, dacă populaţia punjabi este o urmaşă a acestora, iar românii sunt, la rândul lor, urmaşi ai geţilor, dr. Cueşdean a fost curios să vadă dacă există vreo legătură lingvistică între noi şi ei, comparând cuvintele din cele două limbi.

“După 20 de ani de studiu, am ajuns la concluzia că cele 80 de milioane de persoane ale comunităţii punjabi vorbesc o română arhaică. Au 2.000 de cuvinte identice, multe din ele comune şi cu latina. Dar dacă punjabi este o limbă vorbită cândva de geţi, înseamnă că neamurile getice vorbeau o limbă «latină» înainte de apariţia Imperiului Roman. De unde rezultă că limba română e mai veche decât latina. Concluzia e că într-un trecut imemorial exista o singură limbă europeană, cel mai probabil româna arhaică, sau getodaca, şi care printr-o serie de migraţii şi modificări a născut toate limbile numite indo-europene, printre care şi latina. Iar războiul dacoroman a fost unul fratricid.

Până în ziua de azi se vorbeşte româna sau aromâna din nordul Mării Adriatice, până la Volga. Mai mult, în Kazahstan sunt acum, oficial, 20.000 de vorbitori de limbă română”, spune Cueşdean.

A studiat 20 de ani problema masageţilor. Lucian Cueşdean are 70 de ani şi şi-a dat doctoratul în ştiinţe medicale. Înainte de 1989 a lucrat câţiva ani în Libia, fost teritoriu al Imperiului Roman. Acolo a început să caute explicaţii pentru faptul că dacii au renunţat la limba lor în favoarea latinei, iar libienii nu. În 1990, studiind toată istoriografia legată de geţi, a ajuns la datele despre masageţi, care l-au condus la urmaşii lor, populaţia punjabi.


Herodot a scris despre masageţii din Asia

Primele atestări ale tribului masageţilor în Asia le găsim la Herodot: “Caucazul formează barierea parţilor (neam scitic – n.r.) dinspre apusul Mării Caspice, iar pe urmă spre vest şi înspre răsăritul soarelui vine o câmpie de o întindere imensă (Asia Centrală, în apropiere de China – n.r.), care se pierde în depărtare; această câmpie mare o ocupau masageţii, în contra cărora avea Cirus poftă să pornească cu armata”. Cirus, regele perşilor, chiar a pornit împotriva masageţilor conduşi de regele Tamyris, dar armata sa a fost nimicită, iar Cirus, decapitat.

– De fapt, regele persan Cyrus a fost ucis de către o femeie, regina massageţilor Tomyris, ce a învins groapa istoriei (uitarea) prin parabola oferită atunci cand a pus capul regelui persan într-un vas cu sânge. –

Ceea ce spune dr. Cueşdean se poate verifica pe internet. Pentru lămurire, propunem un exerciţiu: cititorul poate alege cuvântul în română, îi dă căutare pe dicţionarul online în engleză, iar din engleză îl traduce, tot prin internet, în limba punjabi. Nu putem da toate cele 2.000 de cuvinte comune. Vom arăta câteva dintre cele pe care le credeam de origine latină. O să observaţi că sunetele sunt aproape identice, iar înţelesurile sunt absolut la fel. La o privire mai atentă pare un fel de aromână.

Sorin Golea

„În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română”!

Ziarul „Libertatea”

Aici este un link către acest articol: http://www.libertatea.ro/stire/in-asia-80-000-000-de-oameni-vorbesc-limba-romana-289286.html

Puteţi comanda cărţile domnului Cueşdean pe adresa de e-mail Hangeonos@gmail.com sau la numerele de telefon 021/6855406 şi 0722/317501

Deasemenea, aceste cărţi se găsesc şi în librăriile virtuale; acestea sunt adresele celor mai importante:

Editura Miracol

Librăria virtuală Mihai Eminescu

Librăria virtuală Devadata

Libărie.net

Reclame
Acest articol a fost publicat în Istorie, Lingvistică, Lucian Iosif Cueşdean, Mitologie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

77 de răspunsuri la Articol în ziarul Libertatea: „În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română”!

 1. RaduG zice:

  Exista o teorie conform careia Rama ar fi plecat de pe aceste meleaguri…

 2. hangeonos zice:

  Chiar mai mult! Istoria Europei falsă şi sprijinită pe spatele geţilor. Avem rude şi în Japonia, populaţia Ainu, aşa că nu e nici o problemă.

 3. hangeonos zice:

  Mulţumim frumos pentru linkuri!

 4. adia zice:

  pe forumul jat land au mai intrat acum 2 ani si cativa romani gen soka norman .

 5. Eugen DELCEA zice:

  Ca de obicei, orice discuţie serioasă se pierde în amănunte…Dacă doriţi să aflaţi adevărul vă recomand cei mai mari istorici ai României : N. Densuşianu, Augustin Deac şi Paul Lazăr Tonciulescu (inclusiv „SECRETELE TERREI – Istoria începe în Carpaţi”-vol. I, la care eu am scris doar începutul şi sfârşitul, lucruri pe care nu şi le permitea ca istoric consacrat : Potopul la Marea Neagră etc).Din respectiva carte sunt foarte multe citate aici,fără a fi menţionat autorul. Citatele din „Encyclopedia Britannica” sunt descoperite de A. Deac şi promovate de mine, în corelare cu alte informaţii. Inclusiv cea despre Yue-ti (geţi), transformat în Yeti…Atât PLT, cât şi AD au plătit cu viaţa pentru ce au scris iar eu am scăpat din 6 atentate în perioada 1998-2007.Dacă cele scrise de noi sunt prostii, de ce nu au fost luaţi drept ţintă Liiceanu, Patapievici sau Pleşu, vitejii oficiali ? Massageţii (geţii cei mari-înalţi şi blonzi) au fost denumiţi apoi alani iar ulterior alemani.Fapt dovedit istoric…Indo-europenii sunt o creaţie politică, la fel şi struţo-cămilele… celto-germani sau celtismul.Occidentul avea nevoie de primordialitate istorică pentru a-şi pune pune bazele dominaţiei mondiale.Cum au nevoie şi de Atlantida, deşi Alt/Atl/Alutus era denumirea Oltului.Atl e o bază pe care o vom găsi foarte des la mayaşi,care aveau aceeaşi împărţire şi precizie a timpului ca şi dacii.Cel mai precis calendar l-au avut dacii, foarte aproape de cel stabilit de NASA! PLT şi Tudor Diaconu (în cărţile lor de la Ed. OBIECTIV) au oferit minidicţionare ale limbilor vedică,bască sau greacă antică, fără forţări de asemănare.Luaţi limbile engleză sau franceză (limbi create artificial în sec. XVI-XVII),citiţi cuvintele conform originii şi veţi găsi originea românească la foarte multe cuvinte…Un ex.: plough-plug…Luaţi şi „Dacia,Ţara Zeilor” (N.Miulescu,Ed.OBIECTIV) şi veţi vedea că…Vede-le descriu Ardealul (Ţara/Grădina Domnului, în limba dacilor).Vede,Symeria(y=u)-toponime existente doar în România…Mai precis,RAMANIA !

 6. Otilia zice:

  Daca aveti greutati cu engleza, va pot da o mana de ajutor.

 7. Otilia zice:

  Pentru domnul George, aveti aici citatul din Enciclopedia Britanica (si linkul).
  „Yuezhi, Wade-Giles romanization Yüeh-chih, also called Indo-Scyth, ancient people who ruled in Bactria and India from about 128 bce to about 450 ce. The Yuezhi are first mentioned in Chinese sources at the beginning of the 2nd century bce as nomads living in the western part of Gansu province, northwestern China.” http://www.britannica.com/EBchecked/topic/654618/Yuezhi/

 8. Otilia zice:

  Este prima oara ca sunt pe acest sit. Ceea ce citesc imi pare ca vine dintr-o alta lume.
  Chiar intratat sa fie de falsificata istoria? Nu ne mai miram de nimic. Acum ca tehnologia si internetul permite ca informatia dintr-o parte in alta a lumii sa circule aproape cu viteza gandului, ne putem astepta la multe alte descoperiri senzationale.
  Se prea poate ca istoria lumii sa trebuiasca rescrisa, nu doar istoria noastra a romanilor.
  Intamplator, in zona unde locuim avem multe cunostinte care au emigrat din Punjabi. Ceea ce este interesant este faptul ca acea parte a Indiei este vestita ca fiind cea mai avansata in ceea ce priveste civilizatia, nivelul de educatie si de trai. Culmea, pana azi habar nu am avut ca am putea avea radacini comune. Va fi interesant de discutat cu ei acum de pe o cu totul alta pozitie.
  By the way, ne intelegem foarte bine cu acesti punjabi, sunt isteti si harnici.

 9. hangeonos zice:

  Exact, se prea poate. 🙂

  Ionel

 10. Nick zice:

  Penibil pentru neamul romanesc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Se prea poate sa fim buricul pamantului…….cu voia sau fara voia noastra !!!!!!!!

 11. hangeonos zice:

  Dreptate ai. . .
  Domnul Cueşdean a fost sfătuit în acelaşi fel de către o cunoştinţă comună.

  Ionel

 12. mifty zice:

  şterge-le comentariile, pune-le ip-urile şi nichurile în spam şi gata!!!
  e singurul „limbaj” pe care-l pricep jigodiile de modă nouă.

 13. hangeonos zice:

  Nu ne dai mai multe amănunte?
  Asta au spus-o atât de frumos poeţii dar vreau să o spui şi tu.

  O zi bună!

  Ionel

 14. Radu zice:

  Limba română este o limbă îngerească!

 15. hangeonos zice:

  Pătrăulea: Păi ce să facem dacă sîntem buricul pămîntului? Să ne ascundem după coadă? Nu crezi că a trecut vremea aia?
  Domnule Cueşdean cred că asemenea specimene nu trebuie băgate în seamă.
  Cineva mi-a spus că nu e bine să pleci la drum cu prostul, cu fanaticul şi cu rău voitorul.

  Ionel

 16. Cei care postează aici sunt oameni serioşi, care au o adresă, dacă faceţi clik pe numele lor, spre deosebire de Dr.Freud et compani, nişte laşi care muşcă pe la spate sau trag de după colţ.

 17. Apropo de „prietenii Dr.Freud, Albu, Patraulea”, malai, nu are legătură cu porumbul (etimon latin palumbus, chiar dacă a fost adus în România evident după descoperirea Americii), ci cu pasta, măMĂLIGA, motiv pentru care nu se spune făină de păpuşoi sau de porumb, ci făină DE MALAI, de pastă, pentru pasta care se cheamă şi mămăligă.Mămăliga din mei pisat exista şi pe vremea dacilor, înainte de „palumbus”, (domnule Patraulea, vezi Dex online).
  Romanofilii cu orice preţ, cu multe doctorate lingvistice, nici nu au auzit de faptul că porumbul nu exista în Europa, înainte de descoperirea Americii.

 18. Patraulea ăsta pare altă clonă a lui Fane.
  Ce l-o fi deranjând aşa de mult pe „patriotul ăsta român”, Patraulea nişte constatări ale lui Cueşdean şi de ce le înfierează în loc să demonstrze că nu este aşa.
  Îi e teamă ca nu cumva lumea întreagă să cadă în păcatul de a crede că românii sunt buricul pământului aşa cum, pe bună dreptate se cred ţăranii rumâni?
  Urlă ca din gură de şarpe dar nu catadicseşte să citească întâi cartea ci doar nişte spicuiri ale unui ziarist.
  Un om normal, mai întâi se documentează despre ceva şi abia apoi comenteză.

 19. patraulea zice:

  Absolut incredibil ce am citit aici. Aberatiile d-lui Cuesdean sunt teribile. Aiureli dacomane, fara nicio baza in adevaratul studiu al ligvisticii, sau in realitate. Dar ma rog, dati-o mai departe cu delirari de genul „romanii sunt sursa civilizatiei”, „Romania buricul pamantului”, etc. Imi pare rau de cei care pierd timpul citind si crezand asemenea idiotenii.

 20. hangeonos zice:

  Exact, asta mă intrigă şi pe mine.
  Acei care vin aici şi nu au cuvinte de laudă, şi ceilalţi, au citit măcar o carte? Dacă au citit-o au înţeles ceva?
  Totul este foarte clar, aşa cum spuneaţi în „Româna, limba vechii Europe”, acele cuvinte puteau să intre în limba română dar la fel puteau să şi iasă din limba română.
  De aici trebuie plecat, dar fără prejudecăţi, ură, ruşine, etc.
  Altfel, nu vor ajunge nicăieri.

  Ionel

 21. Domnule Ioan Albu, dumneata chiar te aştepţi să-ţi găseşti numele în punjabi pentru a recunoaşte o filiaţie a unor cuvinte româneşti de acum 2500-3000 de ani?
  De ce te grăbeşti să negi ceea ce nu ai verificat citind cartea cu explicaţii cu tot?
  Pe dumneata te interesează ce studii am eu sau dacă este corect ceea ce afirm?

 22. Cu un R eventual la erată.

 23. Domnule George, lumea inteligentă are puţine certitudini într-o existenţă în care tortul este relativ.

 24. Domnul George să caute măcar pe Wikipedia informaţii despre massagetae şi sciţi ca să afle apoi cui trebuie să-i fie ruşine de afirmaţii răuvoitoare şi desinformări.

 25. Domnule Fane, alias Benedetofane, Dr.Freud, mai bine ai citi măcar ce scrie în Wikipedia, ca să nu mai împroşti lumea cu noroi după cum ţi-e obiceiul cunoscut pe Softpedia, la Originea românilor între anii 500 şi 1200.

 26. Fondul indo-european comun nu are niciun cuvânt latin sau grec dar este plin de cuvinte autentic româneşti şi numai româneşti, precum APĂ, SUARE, NUNTĂ, MALAI, etc.

 27. Ioan Albu zice:

  Ce treabă are crema cu mălaiul românesc?Am verificat și celelate cuvinte date în acest articol și unele se potrivesc altele nu:vacă-wachchi(vacă care n-a fătat deloc),cățel-kutta,nou-nawan(IE nu neapărat din română),machi nu există,a râde nu e razi(înseamnă satisfăcut,bine),la oaie iar ați feștelit-o căci nu există aiiar,a cânta iar nu există în forma prezentată mai sus.Îmi vine foarte greu să cred că ați găsit 2000 de cuvinte!Am totuși o întrebare,dacă tot vă puneți titulatura de doctor pe absolut toate site-urile unde comentați măcar aveți studii de lingvistică,un grad universitar acolo pentru a scoate cărți cu asemenea tematică?

 28. Pingback: Trebuie să luăm atitudine în cazul Roşia Montană! « Ionel băiat bun

 29. Pingback: Nicolae I, viitor rege al Romaniei? « Adevarul e dincolo de noi

 30. Dr.Lucian Iosif Cueşdean zice:

  Important este că nu sunt deportaţi cei din Punjabi şi totuşi au cuvinte româneşti, nu doar „indo-europene.”

 31. anonimus zice:

  lasand la o parte restul articolului, nu credeti ca faptul ca in kazahstan sunt 20000 de vorbitori, precum si altii pe langa volga, se datoreaza deportarilor din moldova/basarabia executate sub ordinul lui stalin etc.? asa au ajuns basarabeni deportati inclusiv la vladivostok.

 32. hangeonos zice:

  Presupusul fond indo-european, de la un anume moment al istoriei are in spate limba romana. Dar anterior acelui moment (putin definit), basmul cu „indo-europeni” se sprijina pe Latina Vulgara sau Protolatina.
  Edificator in acest sens, este capitolul „Indo-europenii, falsificarea istoriei neamurilor arimine” din cartea „Adevaruri ascunse” de Constantin Olaru.
  Ce parere aveti despre aceste chestiuni?

  Ionel

 33. Dr.Lucian Iosif Cueşdean zice:

  Dacă există acest domn ratatouille, adică, dacă nu este o clonă a aceluiaşi Fane, atunci merită să-i răspund la chestiunea cu „fondul indo-european comun”.
  Oricine a luat cunoştinţă directă cu cuvintele europene din Punjabi sau India, ceea ce se numeşte „fondul indo-european comun”, poate constata că acestea constituie latinofonia românească, slavofonia românească, maghiarofonia românească, turcofonia românească, francofonia românească, germanofonia românească, grecofonia românească, albanofonia românescă şi cuvinte româneşti cu etimon necunoscut, nu alte cuvinte, adică mai pe româneşte indo-europeana=limba română.
  Străinii sunt cei care au studiat indo-europeana şi ei nu cunoşteau româna, pentru a se raporta la ea, cu atât mai mult că savanţii români s-au declarat nişte clone romane şi deci românii, după ei nu există.

 34. hangeonos zice:

  Pentru ce sunteti atat de inversunati impotriva unui om care a incercat sa faca lumina in bezna istoriei nationale?
  Istoria nu este proprietatea nimanui, ea poate fi modificata oricand!
  Cine va plateste sa aruncati cu injurii?
  Nu va plac studiile domnului Cuesdean, nu le mai cititi, nu va place acest blog nu mai intrati!
  Simplu
  Ps: Exact asa a denumit. Cauta, dar ma indoiesc ca ai cartea!

  Ionel

 35. Dr. Freud zice:

  Ai afirmat

  „Din acest volum aflam de spatiul de dezvoltare a Culturii Vedice din Carpati; acesti cercetatori, in frunte cu Gordon Childe au denumit generic acest spatiu Carpatic, “Ancient India””

  si

  „“Locurile primitive (primare) ale dacilor trebuie cautate, deci, pe teritoriul Romaniei. Intr-adevar, localizarea centrului principal de formare si extensiune a indo-europenilor trebuie sa fie plasata la nordul si sudul Dunarii” – Gordon Childe, “The Aryans: a study of Indo-European origins”, 1926”

  Am langa mine cartea lui Gordon Chile „The Aryans: A study of Indo-European origins”. Poti sa-mi indici unde anume ai gasit citatele respective? Mai precis te rog sa-mi indici capitolul, paragraful, cat si pagina respectiva? Multumesc anticipat.

  Am volumul

 36. hangeonos zice:

  Crezi ca pacalesti pe cineva?
  „Helena Petrovna Blavatski a scris ocultism, esoterism, multi au acuzat-o de plagiarism si sarlatanism.” – toti acei care au adus la lumina fapte noi intr-o stiinta au fost considerati nebuni mai intai.
  „Gordon Childe nu a afirmat nicaeri ceva de genul “spatiul Carpatic is Ancient India”. ” – Am spus cei de la Cambridge in frunte cu Gordon Childe, si mai citeste, desi ma indoiesc ca ai citit ceva.
  Puteai sa cauti dupa carte, dar poate cer prea mult. 🙂
  „Klaus Schmith cat si William Schiller exista numai in imaginatia ta.” – interesant, deci eu am inventat savanti. 🙂

  Ionel

 37. Dr.Lucian Iosif Cueşdean zice:

  Văd că acest „Fane” de pe Softpedia este foarte deranjat de ceea ce am constatat eu şi acuma o dă din vals în tango cu tabacul despre care eu nu am discutat, înţelegând poate că eu m-am referit la porumb.
  Cine este dispus să urmărească un dialog cu acest domn, poate să caute în dicţionarul English to Punjabi cuvântul cream=pastă, cremă, cum am discutat şi va găsi cuvântul MALAI în limba punjabi.Introducând MALAI în dictionarul Punjabi to English obţine
  skim, ice cream, impurity şi cream, convingându-se în acelaşi timp de valorile emise de acest mare „savant” Freud.Trebuie doar să vă grăbiţi că poate perturba pentru câteva zile chiar recepţia pe Internet a dicţionarului pe teritoriul românesc, fiind un bun profesionist al răului.
  Persoana este versată în informatică şi ştie să facă multe belele, inclusiv să şteargă documente.
  Discuţiile sunt de prisos fără să citiţi dumneavoastră înşivă întâi cartea şi apoi bibliografia ori cartea Marea enigmă a românilor antici, care ar trebui reeditată.
  Pentru că tot veni vorba de tabac, la GEŢI exista cuvântul ŢIGARA, însemnând FOAIE, frunză, adică materialul din care se fac trabucurile ce se cheamă ŢIGARA, asta doar pentru amuzament.
  .

 38. Ce să spun… impresionant. Dar totuşi nu cred că vom vedea asta şi în cărţile de istorie.

 39. Iulia zice:

  Interesant articolul ..O zi buna in continuare !

 40. Dr. Freud zice:

  Dumneata esti incapabil de a polemiza bazandu-te pe textul preopinentului. Nu faci altceva decat sa-ti sustii punctul de vedere bazandu-te pe retorica ieftina si logica circulara.
  1. Identitatea de „român” nu este direct proportionala cu crezul in niste fantezii protocroniste.
  2. Evolutia dinspre latina vulgaris spre limbi neolatine este intr-o singura directie. Restul sunt doar fantezii dacomane ignare.
  3. Nu exista in punjabi „malai = pasta”. Toate dictionarele „Punjabi-English” de pe Net infirma aceasta.
  4. „Argumentul” dumitale este infantil: de ex. cuvantul „tabac” vine de la ameridieni (adus in Europa de spanioli -„tabacco”, apoi intrat in limba româna printr-un ocol francez/”tabac” ori german/”tabak”). Conform logicii dumitale circulare ar insemna ca românii sunt…indieni arawakani.
  5. Bineinteles ca sunt mosteniri din PIE. Nimeni nu le neaga, dar nu sunt atat de multe cum va place voua sa bateti campii.
  6. Nu ai cunostinte lingvistice de baza. „Analizele” dumitale sunt bazate doar pe metoda comparatiei, iar metodologia este ochiometrica.

 41. Dr.Lucian Iosif Cueşdean zice:

  Erate jignesc , ci.
  Nu prea văd bine fără ochelari.

 42. Dr.Lucian Iosif Cueşdean zice:

  Nu vreau să jigmesc pe nimeni.
  În cazul când Dr.Freud, ratatouille şi George nu sunt nişte clone ale acestui ţignit „Fane” şi doar nişte oponenţi oneşti ai ideii de românism şi neam românesc, îi rog să mă scuze şi să facă doar un mic exerciţiu de logică.
  De vreme ce cuvintele româneşti se regăsesc ca atare în Sanscrită=Indo-europeană=Iraniană=Vedică=Avestică şi cele specifice Imperiului Roman, nu se regăsesc aici, aşa cum nu se găsesc nici CENTUM ori SOL, Solis, nu e oare limpede, pentru cineva care are minimum studii de 7 clase elementare că româna este mai veche decât Latina Romei?
  Dacă în Punjabi există cuvântul MALAI=pastă=MĂLĂIEŢ=MĂMĂLIGĂ, oare nu cumva „masag-eţii”, „sciţi” după acest domn Dr.Freud, nu erau totuşi din neamul mămăligarilor de români?
  Afirmă domia sa et compani că romanii erau mămăligarii respectivi?
  Sau afirmaţiile lor sunt nişte simple abureli politice, emise de „prietenii românilor” de pretutindeni.

 43. Dr. Freud zice:

  1. Gibbon nu scrie nicaeri de tartari. Scrie intr-adevar despre sciti, dar la oamenii cu ceva cultura generala scitii sunt o notiune aparte fata de geto-daci.
  2. Helena Petrovna Blavatski a scris ocultism, esoterism, multi au acuzat-o de plagiarism si sarlatanism.
  3. Nu exista niciun Roger Clemence ca antropolog.
  4. Gordon Childe nu a afirmat nicaeri ceva de genul „spatiul Carpatic is Ancient India”. Lucrarile in care acesta s-a ocupat de zona noastra sunt „The Danube in Prehistory”, ceva referinte in „The Dawn of European Civilization”. Nu am gasit nicaeri in cartea sa „The Aryans: A Study of Indo-European Origins” citatul mentionat de dumneata.
  5. Klaus Schmith cat si William Schiller exista numai in imaginatia ta.
  6. Exista un J. Klaproth care a scris „Abhandlung uber die sprache und schrift der uiguren”, prin 1812. E vorba despre uiguri (nu de unguri) iar cartea sa nu are nicio legatura cu aberatiile tale. Cartea se poate descarca de pe Google Books

 44. Dr.Lucian Iosif Cueşdean zice:

  Uitându-mă pe mai multe postări ale aşa zisului Dr.Freud, l-am depistat pe autor ca fiind un psihopat (cu care am avut multe „meciuri”), unul Fane, de la Softpedia forum care nu e tâmpit dar are un vocabular cu „balamuc”, „Bălăceanca”, „terci”, „varză”, „boule”, etc; cine e curios îl găseşte imediat pe acest forum la Originea românilor în perioada 500-1200, menit a demonstra că românii sunt nişte venetici, din orice parte a sudului dunărean (mai ales Stare Vlahe, Dalmaţia), numai din România nu.
  Pe acest forum are extrem de multe clone, pentru că jigneşte pe absolut toată lumea şi este mereu bannat, dar este un versat informatician, pus pe rele.

 45. hangeonos zice:

  Eu am intrat acum cateva luni pe Wikepedia, cautand cateva date despre regina Tomyris. Atunci aparea Massagetae iar acum Massaghetai.
  Acolo este usor de modificat, dar ce se fac ei cu titlurile si continutul atator carti?

  Ionel

 46. Dr.Lucian Iosif Cueşdean zice:

  Poveste asta cu masag-os, şi masag-etae este veche, de pe la un domn Olteanu se pare şi susţinută de alţi indivizi care ştiu româneşte, dar este infirmată de indivizi care nu ştiu româneşte (deci sunt dezinteresaţi), dar sunt afiliaţi enciclopediei Wikipedia.
  Domnul Dr.Freud, afiliat la Enciclopedia Britanică, dacă era un om cinstit spunea măcar cine este de adevăratelea şi nu umbla cu fofârlica.
  Dacă nu a găsit el sub pat cum e cu yue-ci, nu înseamnă că urmaşii acestora nu există în Punjabi şi că nu vorbesc cu 2000 de cuvinte româneşti, pe care le poate identifica singur pe Internet, ca să nu mai bată câmpii aiurea.

 47. hangeonos zice:

  Acum cateva luni pe Wikipedia figura denumire de Massagetae acum este Massaghetai. 🙂
  Dar titlurile majoritatii cartilor nu le mai pot schimba! 🙂 Oricat ar incerca!
  Maine poimane o sa spuneti ca Getae este Getai. 🙂

  Ionel

 48. hangeonos zice:

  Stimate domn care vorbeşti politicos şi eşti foarte sigur de sursele dumitale, citeşte întâi cartea şi vorbeşte după eceea. Întrebare este pe cine vrei să abureşti domnia ta, fărî să ştii despre ce-i vorba.

 49. hangeonos zice:

  Mesajele tale vor fi aprobate doar atunci cand vei folosi un limbaj lipsit de injurii. Simplu!

  Ionel

  Ps: Cu fiecare mesaj tind mai mult sa cred ca esti pacientul si nu psihiatrul!

 50. hangeonos zice:

  Ai verificat in cateva ore sute de volume? 🙂
  Acele comentarii sunt destul de elocvente, din momentul ce apartin unor savanti de renume mondial!

  Ionel

 51. Pingback: Solutie pentru protejarea naturii, tigarile care ucid de trei ori mai repede « Adevarul e dincolo de noi

 52. hangeonos zice:

  @Dr. Freud; George:
  Dau aici citate din unii autori straini, care nu sunt „protocronisti” si „nationalisti” romani, si care sunt de acord ca populatiile aflate in Asia sub denumirele de Yue-chi, Dahi, Dahoe, Tadjiki, Arsacizi, Massageti, Sciti etc. sunt populatii getice.

  „Analele Chinei pastreaza amanunte despre statutul si miscarile triburilor pastorale, care pot fi adeseori distinse sub denumirea vaga de Sciti sau Tartari, succesiv vasali, dusmani si cuceritori ai unui mare imperiu. . . De la varsarea Dunarii pana la Marea Japoniei, longitudinea Scithiei se intindea pe aproape 110 grade, care cuprindeau, pe aceasta directie, peste 1.700 de localitati. Triburile pastorale ale nordului au reusit de doua ori cucerirea Chinei” – Edward Gibbon, „Istoria decaderii Imperiului Roman”, 1835

  „Multe din manuscrisele antice secrete pot fi gasite in Tartaria si India . . . intrunite in cartea din Dzyan, care a venit din noaptea timpurilor, lasata noua de un popor necunoscut de etnologi si care au redactat-o in limba Senzar. . . Aceasta limba a fost vorbita de primii locuitori ai pamantului. . .” – Helena Petrovna Blavatski, “Isis dezvaluita. Cheia misterelor stiintei si tehnologiei antice si moderne”, 1877

  De retinut ca amandoi acesti cercetatori vorbesc despre Tartaria si Tartari(Tatani, parinti) cu multe veacuri inainte de a fi descoperite micile placutele de lut de la Tartaria.

  “Toate legendele, toate traditiile arienilor, istoricii din Asia confirma ca vin din Occident. . . Sa cautam leaganul lor comun la Dunarea de Jos, in aceasta Tracie pelasgica” – Roger Clemence, „Buletinul Societatii de Antropologie”, Paris 1879

  “Drumul parcurs de arienii CARPATINI pana la ajungerea in India i-a purtat prin nordul Marii Negre si nordul Marii Caspice” – volumul “Cambridge History of India”, 1922
  Din acest volum aflam de spatiul de dezvoltare a Culturii Vedice din Carpati; acesti cercetatori, in frunte cu Gordon Childe au denumit generic acest spatiu Carpatic, „Ancient India” SÂC! SÂC! 🙂

  “Civilizatia s-a nascut acolo unde traieste astazi poporul roman, raspandindu-se apoi, atat spre rasarit, cat si spre apus! Cam in ce perioda? Acum circa 13-15.000 de ani!” – William Schiller, “Unde s-a nascut civilizatia?”

  “Locurile primitive (primare) ale dacilor trebuie cautate, deci, pe teritoriul Romaniei. Intr-adevar, localizarea centrului principal de formare si extensiune a indo-europenilor trebuie sa fie plasata la nordul si sudul Dunarii” – Gordon Childe, “The Aryans: a study of Indo-European origins”, 1926

  “Purtatorii civilizatiilor cele mai vechi ale Chinei si Japoniei au imigrat in epoca neoliticului, in mare parte, din sud-estul Europei, din regiunea Nipru, Dunare si Balcani” – Klaus Schmith

  “Chiar daca trebuie sa cautam in Asia prima origine a arsacizilor, cand au supus aceasta parte a lumii, ei veneau din Europa si faceau parte dintr-o puternica natiune raspandita de la malurile Dunarii pana in tinuturile cele mai indepartate ale Asiei superioare: aceste popoare erau DACII, acesta era numele national al arsacizilor, pe care l-au dat tuturor supusilor lor. Cu trei secole inaintea erei noastre, Ungaria si Bactriana purtau in mod egal numele de Dacia/Dakia si aceasta denumire, care se poate recunoaste usor oricand, dar modificata in mod diferit in idiomurile care s-au succedat in Europa si Asia, se foloseste chiar si pentru a desemna popoarele germane si pe urmasii vechilor persani” J. Klaproth; cartea am dat-o in alt comentariu

  Ionel

 53. hangeonos zice:

  Nu mai stiu sigur, parca era vorba de volumul 27 din 1926.
  In orice caz, cauta Yue-chi pe site-ul Enciclopediei Brittanica si o sa iti dea ca erau o populatie Indo-Scitica.

  Ionel

 54. George zice:

  Nu scrie in nicio Enciclopedia Britanica de prin anii 20 ca Yue-Chi ar fi geti. Chiar va invit sa-mi indicati editia si pagina respectiva! Chiar nu va este rusine?

 55. hangeonos zice:

  Dau si numele cartilor.
  „Fragments d’une histoire des Arsacides” de Jean Antoine Saint-Martin’s
  si
  “Tableaux historiques de l’Asie, depuis la monarchie de Cyrus jusqu’à nos jours, accompagnés de recherches historiques et ethnographiques sur cette partie du monde” de Heirinch Julius, celalalt nume al sau fiind Henry Jules Klaproth
  Sunteti multumiti?
  Ionel

 56. hangeonos zice:

  Nici macar nu ai citit bine, nu e vorba despre rasa galbena. Este vorba despre o populatie getica (masageti) ajunsa pana la granitele Chinei si mai incolo, in unele locuri.
  Despre acesti Yue-chi, Tadjiki ori Dahoe vorbesc in cartile lor, savantii Heinrich Iulius si Saint-Martin. Chiar si Enciclopedia Brittanica din anii 20 ai secolului trecut este de acord cu acest fapt, anume, acei care in China erau numiti Yue-chi erau geti. SÂC! SÂC! 🙂

  Pentru ceilalti cititori: am primit vizita unei echipe de „psihologi” ce aduceau injurii autorilor acestui blog, domnului Cuesdean si mie. Mesajele dumnealor au fost sterse, in afara de acesta, pentru a putea lamuri unele chestiuni.

  Pentru echipa de „psihologi”: nu sterg decat comentariile acelora care aduc injurii.

  Ionel

 57. hangeonos zice:

  Destui autori antici vorbesc despre Massageti, Tirageti si Tisageti, populatii ce se intindeau din Dobrogea si Basarabia pana la granitele Chinei, si mai departe. Mai mult, in Enciclopedia Brittanica, vol 27, de prin anii 20 ai secolului trecut, se spunea clar, populatia Yue-chi din China era o populatie getica, fapt pe care acum il ascund occidentalii.
  Domnul Paul Lazar Tonciulescu aminteste de cartea savantului Heinrich Iulius intitulata „Tableaux historiques de l’Asie, depuis la monarchie de Cyrus jusqu’à nos jours, accompagnés de recherches historiques et ethnographiques sur cette partie du monde”, care cercetand la fata locului populatii din mai multe state ale Asiei a stabilit ca numele de Tadjik ori Dadjik ori Dahi al populatiilor din vechea Persie, Afganistan, Tokharistan, Tadjikistan si Transoxiana era denumiri atribuite vechilor dahoe, populatie geto-daca.
  Acolo se mai spune ca partii si arsacizii apartineau ramurei natiunilor scitice/massagete ori getice; tot acolo aflam ca persanii s-au aflat o lunga perioda de timp ca supusi ai partilor si arsacizilor.
  Populatiile existente in India si China sub denumirele de Yue-chi, Yue-ti, Yut mai erau denumite si dahoe/daci sau geti.
  Acum intelegi de ce a fost inventat termenul de indo-europeni. Pentru ai face uitati pe acesti massageti, tirageti, tisageti, dahi, dahoe, tadjiki, sciti ori geti.
  Aici poti descarca cartea acestui savant: http://books.google.com/books?id=kUkLAAAAIAAJ&oe=UTF-8

  Ionel

 58. Deosebit de interesant. După ce am primit ping-ul de la tine, Ionele, m-am tot documentat asupra ipotezei. Domnul Cueşdean ne prezintă argumente destul de convingătoare dar ipoteza în sine aduce atingere unui adevăr istoric pe care mulţi îl vor „bătut în cuie”. Am citit şi multe dintre comentariile din Libertatea iar opiniile sunt împărţite. Eu sunt destul de deschis către nou şi încerc să „rumeg” bine până să-mi dau cu părerea. După mine, cele spuse sunt valabile.

 59. hangeonos zice:

  Iti raspund eu acum, atat cat cunosc, ramanand ca domnul Cuesdean sa iti dea mai multe detalii.
  Asa zisii „germanici” ori goti nu au existat niciodata, existenta lor este bazata pe existenta getilor.
  Uite ce spun despre aceasta trebusoara un scandinav, mandru urmas al „gotilor”: „Să fie clar pentru toţi, că cei pe care antichitatea i-a numit cu o veneraţie aleasă Geţi, scriitorii i-au numit după aceea, printr-o înţelegere unanimă, Goţi. …grecii şi alte popoare au luat literele de la Geţi. La Herodot şi Diodor găsim opinii directe despre răspîndirea acestor litere.” – Carolus Lundius
  Si nu este singurul care afirma acest fapt.
  Buuun, am lamurit asta.
  Latinii, draga, nu erau decat triburi tracice. Etruscii au plect de pe Tisa, dardanii lui Eneas erau traci fugiti din Asia Mica.
  Limba romana este mult mai veche decat latina Romei, si seamana mai mult cu Protoloatina Tracilor decat cu cea a Romei.
  In fond, ipoteza preluarii de catre daci a latinei Romei, precum si presupusa disparitie a acestora, nu sunt decat niste povesti pentru copii, povesti care nu au nici macar o logica elementara.
  Cu limba slava, este putin mai complicat.
  Si inca ceva, daca dictionarul limbii romane da cele mai aberante origini pentru unele cuvinte dacice, nu inseamna ca acesta este adevarul.

  Ionel

 60. ratatouille zice:

  Interesant este ca nici un cuvant trecut de voi ca si comparatie, nu este dacic. sunt latine, slave, germanice, etc…. asa ca teoria este cam trasa de par. probabil ca fondul indo – european comun pt toate limbiile antice europene (latina, greaca, celta, traca, etc…)

 61. hangeonos zice:

  Asa este Maria. Dacii massageti s-au aflat si in China si India sub denumirile de Yue-chi Yut, Yue-ti, Ye-ta, Yetannis, Yeti, Dahae, Dahi ori Dahoe. Ca Yue-chi sunt geti gasim si in Enciclopedia Brittanica, vol 27
  Eugen Delcea crede ca presupusa existenta a unui „neanderthalian” cu numele „Yeti” este o manipulare ce are scopul clar de a asemui pe getii din China cu niste oameni primitivi. In sensul de a nu mai avea noi curaj sa pomenim de massagetii denumiti Yue-chi, de rusine pentru ca erau doar niste hominizi primitivi. 🙂

  Ionel

 62. hangeonos zice:

  @primadona25: Te mai asteptam. Numai bine
  Apropo, ai vrea sa adaugi acest blog la legaturi, si poate facem si schimb de bannere, pentru a putea ajuta cu putina publicitate cartile domnului Cuesdean?

  Ionel

 63. hangeonos zice:

  Corect, este vorba despre regina Tomiris a massagetilor. Nu stiu de ce a scris asa autorul articolului.

  Ionel

 64. arim zice:

  Modifică şi tu, te rog, la „regele” masageţilor. E vorba despre regina Tamiris.

 65. Impresionant! Voi reveni şi eu cu ceva comentarii.

 66. primadona25 zice:

  Multumesc de informatii. O sa revin ca-mi place.

 67. hangeonos zice:

  Povestea? Sigur, e mai usor de ironizat decat de gandit.

  Ionel

 68. hangeonos zice:

  Multumesc! Am operat si eu in blogroll. . .

  Ionel

 69. Pingback: Cu cine e solidar TAROM « Adevarul e dincolo de noi

 70. razvanrc zice:

  Frumos. Te-am adaugat la blogroll.

 71. Maria Barbu zice:

  Nicolae Densusianu vorbeste si despre o populatie care traieste in Japonia si este vorbitoare de limba romana, sigur cu puternice influente nipone! Cat despre limba latina, aceasta deriva din spatiul etnic geto-dac si numai asa se explica faptul ca dupa o atat de scurta ocupare a teritoriului nostru de catre romani, limba romana continua sa fie cea mai latina dintre limbile romanice.

 72. Oana zice:

  Da, am mai auzit povestea.

 73. theodora0303 zice:

  Foarte interesant.
  Multumesc pentru ping!
  O zi buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s